Sondaj Hizmetleri ile doğalgaz, petrol ve su gibi doğal kaynakların yer altından temin edilerek kullanıma sunulması sağlanır. Yapılan işlemde zeminde delik açılır. Sondaj makinaları kullanılarak yapılan bu çalışmalarda matkap ucu şeklinde aletler kullanılır. Derinlemesine bir delme işlemi sağlanır. Bazı sondaj türleri yatayda olabiliyor. Bunun nedeni bazı toprak altındaki rezervlere doğrudan delme işlemi yapılmamalıdır. Rezervlere ulaşıldığında işlem tamamlanır. Borular ve gerekli ekipmanlar kullanılarak rezervler yer yüzüne çıkarılır. Bu şekilde sondaj çalışmaları tamamlanmış olur.

Su Sondaj Çalışmaları

Sondaj Hizmetleri içerisinde en çok bilineni su sondajıdır. Yer altındaki sulara erişmek için kullanılan bu yöntemler ile doğal kaynak sularına ya da yağmur ile biriken sulara ulaşılabilir. Doğal bir filtreleme yöntemi ile bu su birikintilerinin kullanımı sağlanır. Basınçlı su ile yapılan artezyen kuyusu açma işlemi sonrasında kuyunun açıldığı yere PVC borular  döşenir. Bu durum yapılan sondaj işlemleri ile ortaya çıkan suyun basınçlı olmaması durumunda uygulanır. Yer altına dalgıç pompa indirilir. Gerekli ölçümler yapılır. Ne kadar suyun kullanılması gerektiği belirlenir. Uygun dalgıç pompa motoru ve pompası ile su kullanımı elde edilir. Derinliği 5000 metreden fazla kuyular dahil olmak üzere pek çok su sondajı hizmeti bu şeklide yapılabiliyor. Ülkemiz yer altı suları bakımından zengin olması nedeni ile pek çok yerde sondaj bir gereklilik olarak karşımıza çıkar.

Sondaj Fiyatları

Sondaj Hizmetleri yapılan çalışmalara göre değişir. Fiyat aralığını etkileyen pek çok etken bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

- Bölgedeki zeminin yumuşak ya da sert olması

- Sert alanlarda kayalık kısımlarda havalı sondaj tercih edilmesi

- Yumuşak ve kumlu zeminlerde kullanılan yöntemler

- Sondaj genişliği

- Dalgıç pompası, motoru ve diğer ekipmanları

- Kuyu derinliği ve debisi

Tüm bu etkenlere göre sondaj fiyatları değişmektedir. İki türlü sondaj bulunuyor. Bunlardan ilki havalı sondajdır. Kayalık ve sert zeminlerde kullanılır. Bu tip zeminlerde 1 günde 200 metre derinliği havalı sondaj yöntemi ile inilebiliyor. Sulu sondaj yönteminde ise çamur sirkülasyonu ile yapılır. En klasik metottur. Daha çok yumuşak zeminlerde kullanılır. Kullanılan yönteme göre de fiyat aralıkları değişecektir.